miércoles, 31 de octubre de 2018

15 d'Agost de 1397

Articulo sobre la vinculación del 15 de agosto, con el Barreig de Torreblanca. 

Enlace para ir al articulo publicado en El7set: 


http://el7set.es/not/25598/te-alguna-vinculacio-la-mare-de-deu-d-agost-amb-el-barreig-de-torreblanca-de-1397-




Cristina Laborda Martínez
Martes, 15 de agosto de 2017
HISTORIA

Te alguna vinculació la Mare de Déu d'Agost amb el Barreig de Torreblanca de 1397?




[Img #58732]El dia de la Mare de Déu d'Agost, és un dels dies més festius de la Comunitat Valenciana. El seu origen és tan remot que es perd en el temps. La data, 15 d'agost, possiblement té vinculació amb les festes paganes que en època romana se celebraven per a festejar el temps de repòs entre la recollida del gra dels cereals i la pròxima temporada de la verema.

El 15 d’agost també té una vinculació amb el Barreig de Torreblanca. Tot apunta que va ser eixe dia d’agost, ja que no va ser per casualitat que els pirates barbarescos triaren el nostre poble i aquell dia, sinó el fet que un jueu, sastre del poble de Cabanes, havia escrit una carta al seu germà, un tal Çaporta - captiu en Bugia a l'espera del pagament pel seu rescat - i entre altres narracions de temes personals, en la carta també contava que prompte es celebraria en Torreblanca una gran festa, ja que un capellà novençà, fill del poble, oficiaria la seua primera missa aprofitant aquella festivitat en meitat d’agost, en l’església fortalesa de sant Francesc, i que el poble s’ompliria de gent i festa, el que propiciava agafar a la gent desprevinguda.

El dia de la Mare de Déu d'Agost, en Torreblanca ningú enllaça aquesta data amb el Barreig de 1397. Sinó que es viu com un poble més que es suma a gaudir un dels dies més senyalats de la Comunitat Valenciana.

La seua remota popularitat va quedar enraigada i enllaçada açi a la Corona d’Aragó, quan el rei Jaume I va conquistar València, dedicant al misteri de l'Asunción tant la catedral de València com les altres esglésies que erigia en les terres que anava conquistant. Allò va deslligar un efecte d'imitació: Assumpta, la imatge de la mare de Jesús que ascendia als cels en cos i ànima, va començar a ser molt representada per l'art local i va calar profund en l'imaginari dels valencians medievals. D'aquesta manera, el culte al misteri de l'Asunción es va convertir en el més estés durant l'Edat Mitjana dins de la devoció mariana, fins que en els segles XV i XVI va ser superat pel de la Immaculada Concepción (la Puríssima, 8 de desembre).

Actualment, a pesar que el camp ja no marca el bioritme de la societat, la Mare de déu d'agost segueix ocupant un lloc de privilegi en el calendari: just en la meitat del més estrella de l'estiu, quan molta gent torna a la seua terra d'origen aprofitant les vacances en l'escola i el treball. Quedant en una festivitat diversa que pren color en mesclar en molts llocs festes populars, bous, misses, revetles, diversions...

Hi ha tota una cultura popular lligada a la jornada d'avui plasmada en refranys que indiquen el punt d' inflexió que per al cicle estival suposa el 15 d'agost. A la Mare de Déu d'agost, a les set ja és fosc (hora solar, és a dir, les nou); A la Mare de Déu en el llit, ja refresca la nit; A la Mare de Déu gitada, refresca la matinada.

Siga com siga, el 15 d’agost als torreblanquins i torreblanquines també ens avisa que queda un sospir perquè les principals festes locals, de Sant Bartomeu, arriben. Si, sols un sospir! (del 23 d’agost a l’1 de setembre)"

1 comentario: